Waarschuwing PV dump !

(bron: Goldmann Sachs, Global clean Energy monthly 06.12.2011)

Naar aanleiding van de overproductie aan zonnepanelen op een oververzadigde internationale markt, zijn heel wat chinese fabrikanten in een zéér slechte financiële situatie geraakt. Het gaat hierbij om 6 van de grootse PV-paneel fabrikanten (om problemen te voorkomen kunnen wij de merknamen niet vernoemen).
De meeste van deze bedrijven zouden onder Europese wetgeving al failliet verklaard zijn.
Omdat deze fabrikanten hun producten, die vaak van middelmatige kwaliteit zijn, niet meer kwijtraken op onze markten, worden deze momenteel met verlies verkocht.
Hoewel dit ervoor zorgt dat er momenteel (maart 2012) bij alle fabrikanten een enorme prijsdaling is, dient hier toch gewaarschuwd te worden tegen misbruik :

De Chinese panelen worden onder de productieprijs verkocht aan Belgische importeurs of installateurs, zonder enige enkele technische of mechanische garantie ! D.w.z. dat er op dit moment op de Europese markten panelen aan een aantrekkelijke prijs worden verkocht, al dan niet door firma’s met minder goede bedoelingen. Hoewel er door de installateurs nog garanties gegeven worden op deze panelen, is er in de praktijk geen enkele geldige garantie meer op de systemen (vaak ook inclusief omvormer). Ook de technische support is onbestaand geworden. De panelen worden verkocht zonder aandacht voor opeenvolging van serienummers, waardoor er dus geen directe link meer is tussen de panelen onderling. Dit heeft als gevolg dat de panelen, ondanks een gelijkwaardig uiterlijk, verschillende technische eigenschappen kunnen bezitten (andere spanning, rendement, … ).

Ook nu nog (anno 2014) worden installateurs (ook wijzelf) dagelijks overspoeld met lucratieve aanbiedingen die niets meer zijn dan een uitverkoop van zonnepanelen.
Wij krijgen de afgelopen 2 jaar dan ook steeds meer vragen omtrent herstelling of vervanging van deze helaas vaak zeer slecht geproduceerde systemen.
Het vaak grote prijsverschil met de kwalitatieve merken heeft dan ook niets te maken met winstmarges, maar alles met kwaliteit. Deze kwaliteit is van enorm groot belang als u wilt dat uw installatie meer dan 10 jaar blijft werken …. .
Als men ziet dat wij onze materialen vaak nog niet kunnen aankopen voor de prijs waarvoor dergelijk goedkope materialen geleverd en geplaatst worden, dan laat dit maar weinig aan de verbeelding over … .

Samen met de reeds belabberde kwaliteit van heel wat aziatische zonnepanelen, zal dit in de toekomst zorgen voor heel wat problemen voor de consument. De eerste installaties (die in de afgelopen jaren pas werden geplaatst) worden nu rees afgebroken en vervangen door kwaliaitief betere merken, zoals o.a. Mitsubisihi, die reeds decenia lang op de PV markt aanwezig zijn en hun kwaliteit reeds bewezen hebben.

U bent gewaarschuwd ..

Het installeren van zonnepanelen is een samenwerking tussen Anthony Maréchal van bvba Maréchal-Dewolf en ir. Ives Blomme (project & micro-electrical engineer) van Bear Systems. Uit deze jarenlange vriendschap is een samenwerking gegroeid die slechts één doel voor ogen heeft, en dat is de technisch en mechanisch beste en meest ecologische kwaliteit van de markt afleveren !

Voor meer informatie of een vrijblijvende prijsofferte: neem gerust contact met ons op via info@ecologischezonnepanelen.be