Onze firma gaat nu verder onder de naam Maréchal Energie technieken. Ons aanbod is ook volledig verschoven naar hernieuwbare energie en technieken. Bezoek onze nieuwe website.
Het isolatiemateriaal dat door ons het meest toegepast wordt, zijn de cellulosevlokken van Isocell. Die cellulose-isolatie bestaat uit 2 componenten, namelijk papier en een zeer kleine hoeveelheid boorzout. Voor het papier wordt uitsluitend krantenpapier gebruikt, afkomstig van overschotten uit de drukkerij, niet-verkochte exemplaren en streng geselecteerde, gerecycleerde kranten.
In het verleden waren er soms bezwaren tegen de inkten, aanwezig in de cellulose. Het is echter reeds jaren zo dat kranten in Europa verplicht met niet-giftige inkten worden gedrukt. Zo is de cellulose van Isocell vrijwaard van potentieel schadelijke stoffen.
Het boorzout is een mineraal dat zich gedraagt als een natuurlijk insectenverdelgingsmiddel, schimmelwerend middel en brandvertrager. De hoeveelheid boorzouten in de cellulosevlokken wordt maximaal beperkt (4%) en is in die kleine concentraties (net als keukenzout) , vanwege het uitdrogende effect, wel dodelijk voor insecten en schimmels, maar volledig veilig voor uw gezondheid.
De energie die nodig is voor het aanmaken van de cellulose-vlokken is zo’n 25 maal minder dan voor petrochemische isolatiematerialen en tot 9 maal minder dan voor glaswol of rotswol.
Isocell is overigens het enige merk dat haar cellulose in België produceert en daarmee ook het transport van materialen beperkt.
De dampschermen die gebruikt worden bij het plaatsen van de cellulose zijn op basis van papier en dus volledig recycleerbaar. Voor winddichting en onderdakfolies gebruiken we inerte kunststoffen zoals PP en PE die geen weekmakers of andere giftige stoffen bevatten en die bij verbranding onschadelijk zijn voor mens en milieu. Ook alle verpakkingsmaterialen zijn gemaakt van karton, papier of PE. De gebruikte tapes, lijmen, primers en andere luchtdichtingsmaterialen zijn volledig oplosmiddelvrij. Ook de reinigingsproducten waarmee bijvoorbeeld lijmresten kunnen verwijderd worden, zijn biologisch afbreekbaar.
Zowat alle afval wordt gerecycleerd, gaande van de PE verpakking van de cellulose, tot het dampscherm, houtafval en de papieren scheidingsstroken van de afplak-tape.
Voor een gemiddelde werf houden wij dan ook niet meer dan een letterlijk een handvol restafval over.