Ecologisch werken

Onze firma gaat nu verder onder de naam Maréchal Energie technieken. Ons aanbod is ook volledig verschoven naar hernieuwbare energie en technieken. Bezoek onze nieuwe website.


vibe hoofdlogo
Bvba Maréchal dewolf is een erkend bouwpartner van Vibe (Vlaams instituut voor bio-ecologisch bouwen).
 
……………………………

.….…… 
.blaue engel…..nordic swan…………..
………………………….
De tijd dat ecologisch werken en meerkost bijna synoniem waren , is volledig voorbij. Het woord ecologisch is overigens niet volledig genoeg. Wie ecologisch denkt, zal daarbij altijd in de eerste plaats denken aan meehelpen aan een beter milieu. En dat klopt uiteraard. Maar wat het daarenboven betekent, is dat we er ook onze gezondheid mee vooruit helpen. Minder dieselwagens betekent bijvoorbeeld minder roetuitstoot en dus minder luchtvervuiling en dat betekent op zich ook minder doden en ziektes ten gevolge van die luchtvervuiling.
.
In de bouwsector begint men nu ook stilaan in te zien dat je niet ongestraft een woning kan volproppen met giftige lijmen, verven, bindmiddelen, isolatiematerialen, kunststoffen, etc. . Zo worden bijvoorbeeld PVC buizen in ventilatie en loodgieterij steeds meer geweerd, ondermeer vanwege de kankerverwekkende weekmakers. Ook de lijmen in samengestelde houtplaten (OSB3, IKEA meubels, …) worden meer en meer geweerd. Het merendeel van de verven zijn nu verplicht oplosmiddelvrij, hoewel er in de praktijk vaak nog een klein percentage oplosmiddel in zit en de kleurstoffen helemaal niet ecologisch of ongezond zijn.
.
Maar de alternatieven zijn er. Vandaag kan je probleemloos verven kopen in alle mogelijke (RAL)kleuren, volledig op plantaardige basis gemaakt ( zoals Galtane). Ook voor tapijten of ander textiel, lijmen en siliconen, kunststoffen allerhande en andere producten vind je nu steeds makkelijker ecologische alternatieven. Labels als FSC®, PEFC, Cradle2cradle (C2C), Leed, het VIBE-label, NaturePlus, der Blaue Engel, enz. bieden de aannemer en de klant een garantie op echte ecologische produkten.
.
Hetzelfde geld voor de producten die wij aan onze klanten aanbieden. Wij werken zo vaak mogelijk met FSC®  hout, Cradle2cradle gecertificeerde gipsplaten, natuurlijke verven, ecologische isolatiematerialen, enz.
Wij zijn rechtlijnig in ons ecologisch beleid en kiezen bewust voor de producten die onschadelijk zijn voor uw gezondheid en voor ons milieu en dit zonder in te boeten aan kwaliteit én zonder meerkost.
Bovendien zijn wij een erkend bouwpartner van VIBE (het Vlaams instituut voor bio-ecolgisch bouwen) , waarmee elke klant de garantie krijgt dat wij met ecologisch verantwoorde materialen werken.
 
 
 
 
Tekst: Anthony Maréchal