Algemene uitleg

 ……………………………………………belgiëMADE IN BELGIUM

Algemeen

Eén van de opkomende ecologische isolatiematerialen in België is schapenwol.  Dat schapenwol goed isoleert hoeft niet te verwonderen, gezien het de primaire functie is voor de schapen zelf. Een andere heel belangrijke functie van de schapenwol (als vacht van het schaap) is het afvoeren en regelen van vocht (door neerslag of condens) en daar slaagt het zeer goed in. Het mag dan ook niet verwonderen dat naast een goede isolerende (λ)waarde, van 0,035 W/mK,  schapenwol isolatie doschazeer duurzaam is en vochtregelend werkt. Schapenwol isolatie kan tot 30% vocht opnemen zonder enig verlies van isolerende waarde.  Het heeft bovendien de bijzondere eigenschap warmer te worden bij de opname van vocht en zo het risico op condensatie aanzienlijk te verminderen. Hierdoor is schapenwol, net als cellulose uitermate geschikt voor de renovatie van oudere gebouwen, vooral bij het na-isoleren van binnenmuren.
De schapenwol isolatie kan gebruikt worden als dak- en muurisolatie en is net als cellulose uitermate geschikt voor houtskeletbouw.

 

Wij gebruiken de kwalitatief betere schapenwol van Doscha, wat in Nederland vooral naam gemaakt heeft, vanwege de grotere densiteit (dan andere merken) en de hoge NIBE milieuklasse (1a).  Deze hogere kwaliteit verzekert bovendien een technische levensduur tot 100 jaar. Bovendien scoort Doscha ook een pak beter in isolerende waarde (0,035 W/mK, tegenover 0,40 W/mK).

De volledig in Vlaanderen geproduceerde Doschawol bestaat voor 100% uit de technisch hoogwaardige dierlijke vezel keratine (in dit geval schapenwol) en bevat geen chemische bindmiddelen, brandvertragers of andere toevoegingen.

Luchtzuiverende werking

Schapenwol isolatie is op ecologisch  vlak en op vlak van gezondheid een zeer goede keuze,  en zorgt hetvoor een goede thermische en akoestische isolatie . De schapenwol isolatie heeft bovendien het unieke vermogen heel wat VOS (vluchtige organische stoffen), afkomstige van giftige lijmen, verven, enz. op te nemen en af te breken.
Hoe komt dit ?
Wanneer u in een omgeving komt waar de luchtkwaliteit niet goed is zult u als eerste last krijgen van de slijmvliezen van ogen, neus en keel. Hoe komt dat? In deze slijmvliezen zitten uw meest oppervlakkige eiwitten die in contact komen met de buitenlucht. In deze eiwitten bevinden zich aminozuren die ieder op zich een reactieve restgroep hebben en een reactie aangaan met bijvoorbeeld formaldehyde, SO2 en vele anderen. Schapenwol bestaat voor 99% uit eiwitten met exact dezelfde aminozuren zoals wij die als mens ook hebben. De reacties worden dus naar de wol verplaatst. De eerste gasmaskers waren overigens ook met schapenwol gevuld.

Toepassingen

Voor de doe-het-zelver kunnen wij, met de nodige uitleg en ondersteuning, schapenwol van verschillende diktes en voor verschillende toepassingen leveren.
Wij kunnen echter ook volledig afgewerkte plaatsing van schapenwolisolatie voorzien voor dakisolatie, muurisolatie, vloerisolatie, … .
De schapenwolisolatie van Doscha is ook één van de weinige isolatiematerialen die (tenzij in zeer vochtige ruilmtes, platte daken e.a.) zonder dampscherm mag en kan geplaatst worden.

Klik hier voor meer informatie over Doscha schapenwol

Voor meer informatie of een vrijblijvende prijsofferte: neem gerust contact met ons op via info@professioneelisoleren.be

Tekst: Anthony Maréchal