Faseverschuiving

Isocell normaal soleil_maison

De faseverschuiving is een minder gekende parameter van een isolatiemateriaal. Afhankelijk van de densiteit en samenstelling van een isolatiemateriaal kan die faseverschuiving heel uiteenlopende waarden hebben. De cellulose (van Isocell) scoort het allerbest in deze faseverschuiving en laat andere isolatiematerialen, op dit vlak, ver achter zich.

Wat is faseverschuiving ?

De faseverschuiving is een waarde die net als de Lambda-waarde (λ) van een isolatiemateriaal een idee geeft over de thermodynamische eigenschappen van dat isolatiemateriaal. Bij de λ-waarde krijgt u een goed idee hoe goed de warmte (in theorie) in de woning zal vastgehouden worden tijdens de wintermaanden.
De faseverschuiving doet hetzelfde, maar dan voor de zomermaanden. Want een isolatiemateriaal dat goed isoleert in de winter zal vaak een heel ander effect geven in de zomer. Een isolatiemateriaal met een hoge faseverschuiving zal beter de warmte buitenhouden in de zomer. Dit staat volledig los van de λ-waarde.

Hoe moeten we die faseverschuiving interpreteren ?

De faseverschuiving wordt uitgedrukt in uren en geeft dus letterlijk weer hoe lang het duurt (in uren) vooraleer de warmte die in de zomer door uw dak geaccumuleerd wordt, doorheen de isolatie dringt. Een isolatiemateriaal met een faseverschuiving van 9h bij 24 cm (cellulose)  zal dus de warmte volledig buitenhouden op zelfs de langste, warmste zomerdagen, terwijl een isolatiemateriaal met een faseverschuiving van 4h bij 24 cm (glaswol) dit helemaal niet zal doen en net een broekaseffect in de woning zal genereren.

Een aantal vergelijkingen :

Cellulose …………………….. 24 cm ………………………. 9,0 hPhasenverschiebung_05
Houtvezel …………………….24 cm ………………………. 7,5 h
Minerale wol ………………. 24 cm ………………………. 4,0 h

Cellulose ……………………… 12 cm ……………………… 4,6 h
Polystyreen (XPS, EPS) 12 cm ……………………… 0,9 h
Minerale wol ……………….. 12 cm ……………………… 0,6 h

Waarom vinden we die gegevens niet terug op de verpakking van onze isolatie ?

Voor vele isolatiematerialen (glaswol, rotswol, PUR, PIR, XPS, EPS, PF, …) zijn deze waarden slechte waarden en daarom pakken de fabrikanten daar logischer wijze niet mee uit. Je zult dus zowel op hun verpakkingen als in hun brochures niets terug vinden m.b.t. de faseverschuiving. Producten waar de faseverschuiving wel een positiuef gegeven is, zoals bij de cellulose, die absolute koploper is op dit vlak, zult u de faseverschuiving altijd terug vinden op de verpakkingen en in de brochures en technische info.
Hoewel een aantal fabrikanten een tekening op hun verpakking plaatsen (zon die op dak schijnt, zonnestralen worden teruggekaatst) insinueert dat hun materiaal wel de warmte buiten houd, zult u naast die tekening nooit of nergens die insinuatie in geschreven tekst bevestigd zien. Pure misleiding jammer genoeg ..

Voor meer informatie of een vrijblijvende prijsofferte: neem gerust contact met ons op via info@professioneelisoleren.be