Rotswol

Rotswol is in vergelijking met glaswol meer drukvast, maar heeft verder nagenoeg dezelfde eigenschappen. De isolerende (λ)waarde varieert van 0,032 tot 0,043 W/mK en scoort daarmee gemiddeld iets minder dan glaswol (0,030 – 0,040 W/mK). Ook akoestisch scoort rotswel net iets minder beter dan glaswol. Net zoals glaswol is het vrij ongevoelig voor water, maar zakt de isolerende waarde indien het nat wordt. Rotswol wordt voornamelijk gebruikt voor het isoleren van valse wanden, als gevelisolatie, spouwisolatie en voor de isolatie van zwevende dekvloeren en niet-begaanbare platte daken.

Een groot probleem met rotswol is dat het de warmte in de zomer NIET buiten houd en dat het geen vochtbufferende werking heeft en dus bij slechte plaatsing aanleiding geeft tot vochtschade. Dergelijke vochtschade komt dan ook zeer vaak voor, maar blijft meestal onopgemerkt omdat de binnenafwerking van de woning de problemen verbergt.

Rotswol dient, zoals alle isolatiematerialen altijd geplaatst te worden in combinatie met een zo winddicht mogelijk onderdak (niet eigen aan een standaard onderdak) en een volledig luchtdicht dampscherm. Dit omdat de geringste luchtverplaatsing doorheen rotswol onmiddellijk een aanzienlijke impact heeft op de isolerende waarde. Bij grote luchtverplaatsing veroorzaakt door bijvoorbeeld wind, verdwijnt de isolerende werking zelfs volledig. Dit principe heet windspoeling en zorgt er in de praktijk voor dat heel wat ‘gëisoleerde’ daken in de praktijk toch nog heel wat warmte verliezen en is één van de redenen waarom wij nooit met rotswol isoleren.

Rotswol wordt gemaakt op basis van diabaas, cokes, kalk en briketten. Het geheel wordt samengehouden door een chemisch bindmiddel. Dit bindmiddel maakt dat rotswol niet vrij is van milieuschadelijke en ongezonde stoffen. Ondermeer Knauf heeft met haar Ecose®-technology dit bindmiddel vervangen door een natuurlijk bindmiddel.

Rotswol is ecologisch gezien een aanvaardbare tot minder goede keuze, gezien er geen gebruik gemaakt wordt van gerecycleerde materialen en de moeilijkere verwerking als afvalproduct. Ook wordt rotswol bij nog hogere temperaturen, gedurende langere tijd, gemaakt. Rotswol presteert, in tegenstelling tot de bio-ecologische materialen, een pak minder op vlak van warmtedoorslag, waardoor op warme zomerdagen de zonnewarmte sneller de woning zal binnendringen. Een ander nadeel van rotswol is dat een perfecte plaatsing is vereist, nog meer dan bij glaswol, waardoor slecht of haastig geplaatste rotswol haar isolerende waarde niet kan waarmaken.

Na plaatsing dient glaswol, zoals de meeste isolatiematerialen, met een dampdicht of dampgestuurd scherm afgedicht te worden, dit naargelang de omstandigheden. Rotswol is vooral in het merk Rockwool® populair bij doe-het-zelvers maar is niet aan te raden als dakisolatie, aangezien het een stugger materiaal is dat moeilijker naadloos te plaatsen is, wat dan weer aanleiding geeft tot warmteverliezen.

Een goede isolatie laat je best over aan een vakman, en waar mogelijk kies je nog beter voor een officieel gecertificeerde isolatiedeskundige, zoals Anthony Maréchal van bvba Maréchal-Dewolf.

Voor meer informatie of een vrijblijvende prijsofferte: neem gerust contact met ons op via info@professioneelisoleren.be

Tekst: Anthony Maréchal