Petrochemische materialen

Petrochemische isolatiematerialen hebben vaak hoge isolerende waardes, maar houden omwille van hun samenstelling gezondheidsrisico’s in en zijn op zowel op vlak van gezondheid en ecologisch vlak slechte tot zeer slechte keuzes. Momenteel worden in passiefwoningen, volledig geïsoleerd met bv. PUR, reeds klachten geregistreerd over hoofdpijn, misselijkheid, vaker ziektes, waarvan vermoed wordt dat ondermeer de gassen die vrijkomen uit het isolatiemateriaal verantwoordelijk zijn.  Ook zorgt de stijfheid van de platen ervoor dat een minder goede aansluiting op het onderdak, de gevel, de binnenspouw of de vloer, aanleiding kan geven tot warmteverliezen, condensatiepunten en bouwschade. Om deze en nog andere redenen raden wij het gebruik van onderstaande materialen absoluut af.

 

Een groot probleem met al deze materialen is dat ze de warmte in de zomer NIET buiten houden en dat ze geen vochtbufferende werking heeft en dus bij slechte plaatsing aanleiding geven tot vochtschade.

PUR & PIR

Het meest gekende en meest gebruikte petrochemische isolatiemateriaal is ongetwijfeld PUR of Polyurethaan. Een minder vaak gebruikte variant op PUR is PIR of polyisocyanuraat. Beiden zijn gemaakt op basis van polyol en isocyanaat. Beide materialen hebben een vrij hoge isolerende (λ)waarde die varieert van 0,023 tot 0,028 W/mK. Deze materialen zijn vrij drukvast, vrij ongevoelig voor water en worden toegepast in de vorm van stijve platen of schuim.

Eén van de grootste nadelen van PUR of PIR is dat deze over een periode van 5-10 jaar zeer snel haar isolerende waarde verliest. Net zoals de meeste andere isolatiematerialen bekomt PUR haar isolerende waarde door een gas (in dit geval pentaan) in een zo’n klein mogelijk compartiment op te sluiten. Bij PUR zijn dit de zeer kleine celletjes die u kunt waarnemen. De celwanden van die kleine celletjes zijn echter zo dun dat ze zeer gevoelig zijn voor o.a. thermische schokken (vrieskou ’s nachts, gevolgd door winterzon) en U.V. straling (gewoon zonlicht) dat de celwandjes makkelijk barsten, waardoor niet alleen het schadelijke pentaan in de omgeving (in de woning) vrijkomt, maar dus ook de isolerende werking van die cellen volledig wegvalt. Veel mensen die in het verleden met PUR hebben geïsoleerd ervaren dan ook na enkele jaren nog maar weinig effect van de PUR – of PIR – isolatie.

Een ander groot nadeel van PUR is dat, ondanks het feit dat het  pas na enkele minuten in contact met een vlam zal branden  , het zeer sterk en oncontroleerbaar brand eenmaal het gaat branden. Dit heeft in het verleden al gezorgd voor grote uitslaande branden in bedrijfsgebouwen, waarbij aangelegen gebouwen ook werden verwoest. Dit heeft aanleiding gegeven tot strengere regels bij het plaatsen van PUR in industriebouw. PIR is op vlak van brandveiligheid een iets betere versie  van PUR (brandklasse BS2 – DS2).

Het mogelijks grootste probleem met PUR is dat er gekende kankerverwekkende effectten zijn, naast een hele resem van andere gezondheidsrisico’s. Hoewel dit een gekend, groot probleem is en dit verplicht op de verpakkingen van PUR-houdende materialen staat, is de verkoop ervan voorlopig nog niet verboden. Doe zelf eens de test en lees eens de waarschuwingen op een bus PUR-schuim en u zult o.a.de volgende boodschap lezen :
“carcinogene effetcten zijn niet uitgesloten”.
De gezondheidswaarschuwing gaat dan nog een heel stuk door …

Lees meer : “PUR ? Het nieuwe asbestverhaal ?”

XPS

XPS of geëxtrudeerd polystyreen heeft een vrij hoge isolerende (λ)waarde van 0,028 – 0,038 W/mK. Het is een materiaal dat vooral gebruikt wordt bij het isoleren van ondergronden die zeer drukvast moeten zijn (dakparking). Het heeft als grootste nadeel dat het gaat smelten bij brand en daardoor nog grotere schade gaat aanbrengen. Het is verkrijgbaar als stijve plaat. Wij raden wegens de brandgevoeligheid het gebruik in woningen sterk af.  Als isolatiemateriaal voor omkeerdaken (isolatie bovenop de dakbedekking) is XPS evenwel een goede oplossing, omdat het ongevoelig is voor vocht, en vorst.

EPS

EPS of geëxpandeerd polystyreen is het meest gekend onder de merknaam Isomo® en heeft vergelijkbare eigenschappen met XPS, maar een minder goede isolerende (λ)waarde  van 0,031 – 0,045 W/mK. Grootste nadeel is dat het bij brand gaat smelten en zo meer schade veroorzaakt. Het is verkrijgbaar als stijve plaat en inblaaskorrel. Wij raden wegens de brandgevoeligheid het gebruik in woningen sterk af. Als isolatiemateriaal voor omkeerdaken (isolatie bovenop de dakbedekking) is EPS evenwel een goede oplossing, omdat het ongevoelig is voor vocht, en vorst. Zo wordt EPS bijvoorbeeld ook gebruikt bij de aanleg van groendaken.

PF

PF of fenolformaldehyde heeft een zeer hoge isolerende (λ)-waarde van 0,022 – 0,023 W/mK en wordt voornamelijk in de industrie gebruikt als stijve plaat en als buisisolatie. Ondanks de aanwezigheid van formaldehyde wordt deze gezien als de meest milieuvriendelijke van alle petrochemische isolatiematerialen. Op ecologisch vlak en vlak van gezondheid blijft het wel een minder goede tot slechte keuze. Het grote nadeel is dat PF vrij vochtgevoelig is en corrosie veroorzaakt bij bepaalde metalen. Wij raden daarom het gebruik van PF in woningen af.

Een goede isolatie laat je best over aan een vakman, en waar mogelijk kies je nog beter voor een officieel gecertificeerde isolatiedeskundige, zoals Anthony Maréchal van bvba Maréchal-Dewolf.

Voor meer informatie of een vrijblijvende prijsofferte: neem gerust contact met ons op via info@professioneelisoleren.be

Tekst: Anthony Maréchal