Glaswol

Naast rotswol is glaswol één van de traditionele materialen dat al lang gebruikt wordt als isolatie. Het wordt in Vlaanderen vaak gebruikt, maar vervult, indien goed geplaatst, slechts 1 functie, namelijk de warmte binnenhouden. Het biedt géén bescherming tegen warmte in de zomer. Vanwege de lage drukvastheid is het ook enkel geschikt voor het isoleren van daken, valse wanden, spouwmuren en niet-begaanbare oppervlakken. De isolerende (λ)waarde van glaswol varieert van 0,030 tot 0,040 W/mK en scoort daarmee vrij goed. Ook op vlak van akoestische isolatie scoort glaswol vrij goed.

Vooral vanwege het ontbreken van een vochtbufferende werking, maar ook omwille van de zéér slechte faseverschuiving én de beperkte levensduur, zullen wij nooit daken of muren isoleren met glaswol. Wij gebruiken dit uitsluitend voor het isoleren van verlaagde plafonds, waar de vochtbufferende werking en faseverschuiving van weinig belang is.

Een groot probleem met glaswol is dat het de warmte in de zomer NIET buiten houd en dat het geen vochtbufferende werking heeft en dus bij slechte plaatsing aanleiding geeft tot vochtschade. Dergelijke vochtschade komt dan ook zeer vaak voor, maar blijft meestal onopgemerkt omdat de binnenafwerking van de woning de problemen verbergt.

Foto1646 Foto1491 Foto1582

Glaswol dient, zoals alle isolatiematerialen altijd geplaatst te worden in combinatie met een zo winddicht mogelijk onderdak (niet eigen aan een standaard onderdak) en een volledig luchtdicht dampscherm. Dit omdat de geringste luchtverplaatsing doorheen glaswol onmiddellijk een aanzienlijke impact heeft op de isolerende waarde. Bij grote luchtverplaatsing veroorzaakt door bijvoorbeeld wind, verdwijnt de isolerende werking zelfs volledig. Dit principe heet windspoeling en zorgt er in de praktijk voor dat heel wat ‘gëisoleerde’ daken in de praktijk toch nog heel wat warmte verliezen en is één van de redenen waarom wij nooit met glaswol isoleren.

Glaswol wordt voor 60 tot 75% gemaakt van gerecycleerd glas, zand en kalk, en een bindmiddel. Bij de meeste glaswolsoorten is dit bindmiddel Fenolformaldehyde en daarom dus niet vrij van milieuschadelijke en ongezonde stoffen. Sinds kort bestaan er echter glaswolsoorten met bindmiddelen op natuurlijke basis.

Glaswol is ecologisch gezien een aanvaardbare keuze en kan naargelang de toepassing ook de beste en/of meest voordelige optie zijn.  Glaswol presteert, in tegenstelling tot de bio-ecologische materialen, dan wel een pak minder op vlak van warmtedoorslag, waardoor op warme zomerdagen de zonnewarmte sneller de woning zal binnendringen. Een ander nadeel van glaswol is dat een perfecte plaatsing is vereist, waardoor slecht of haastig geplaatste glaswol haar isolerende waarde niet kan waarmaken. Glaswol is dan wel vochtongevoelig, maar kan indringend vocht moeilijk bufferen en de isolerende waarde zakt wanneer glaswol nat wordt.

Na plaatsing dient glaswol, zoals de meeste isolatiematerialen, met een dampdicht of dampgestuurd scherm afgedicht te worden, dit naargelang de omstandigheden. Glaswol in de vorm van spijkerflensdekens is vooral in België populair bij doe-het-zelvers en bouwfirma’s, maar is voor wie een degelijke en duurzame isolatie wenst, niet aan te raden.

Een goede isolatie laat je best over aan een vakman, en waar mogelijk kies je nog beter voor een officieel gecertificiëerde isolatiedeskundige, zoals Anthony Maréchal van bvba Maréchal-Dewolf.

Voor meer informatie of een vrijblijvende prijsofferte: neem gerust contact met ons op via info@professioneelisoleren.be

Tekst: Anthony Maréchal